Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)

Sinds 2006 kunt u rechtstreeks terecht bij de specialist in beweging. Fysiotherapie is namelijk bijna voor iedereen direct toegankelijk, zonder een verwijsbrief van uw huisarts. Mocht er sprake zijn van bijvoorbeeld een operatie dan wel een zogenaamde chronische aandoening (bv. Reuma, Parkinson) dan blijft er i.v.m. uw recht op vergoeding door de zorgverzekeraar een machtiging fysiotherapie vereist.

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF), wat betekent dat voor u? Natuurlijk, u kunt nog altijd eerst een afspraak maken bij uw huisarts, maar het hoeft in principe niet. Dat heeft zo zijn voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht, zodat u weer ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts daarom informeren via een speciaal intake formulier, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Hoe maakt u gebruik van DTF?

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts. Wanneer het wel een behandel-indicatie betreft, dan kan hij in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller uw kans op herstel.

De directe toegankelijkheid fysiotherapie betekent een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten. U wilt immers optimaal behandeld worden en, indien nodig doorgestuurd worden naar een meer gespecialiseerde collega of huisarts. Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om continu de fysiotherapeutische kwaliteit verder te verhogen. Dit bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek en een verplichting tot bijscholing. Wie aan alle kwaliteitseisen voldoet en ook werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie. En pas dan mag een fysiotherapeut zich daadwerkelijk registerfysiotherapeut noemen. Uw lichaam verdient immers de beste behandeling!


Check voor alle zekerheid uw zorgverzekering.

Informeert u voor alle zekerheid even bij uw zorgverzekeraar hoe fysiotherapie wordt vergoed. Kijk op www.fysiotherapie.nl voor een erkende registerfysiotherapeut bij u in de buurt.